Sałatka z wątróbką drobiową

Przez Izabela

Sałatka z wątróbką drobiową, jajkiem, ogórkiem konserwowym, duszoną marchewką i cebulką to mało znane danie. Nie od dziś wiadomo, że nie każdy jest amatorem wątróbki, niemniej jednak poniższy przepis jest idealnym połączeniem smakowym i z pewnością może przypaść do gustu niejednej osobie.

Sałatka z wątróbką drobiową

SKŁADNIKI:

wątróbka drobiowa – około 600 g
jajka – 3 sztuki
marchew – 2 sztuki
cebula – 1 sztuka
ogórki konserwowe – kilka sztuk
majonez – 3 łyżki
garść posiekanych orzechów
sól i pieprz do smaku
masło lub olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrój wątróbkę w paski i usmaż ją na patelni (na niewielkiej ilości masła lub oleju) doprawiając mięso solą i pieprzem. Ja dodaję jeszcze niewielką ilość majeranku. Przełóż wątróbkę na talerz i pozostaw do wystudzenia.

Wątróbka

Następnie przygotuj jajka. Wbij je do miski i roztrzep za pomocą rózgi kuchennej lub widelca. Dopraw delikatnie pieprzem i solą. Wylej masę jajeczną na patelnię i usmaż omlet (na małym ogniu, pod przykryciem). Przełóż go na talerz i pozostaw do wystudzenia.

Po wystudzeniu, pokrój omlet na paski.

Pokrojone jajka

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka. Przełóż marchew i cebulę na patelnię i duś pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości warzyw. Pozostaw do wystudzenia.

Marchewka z cebulką

Ogórki konserwowe pokrój w paseczki.

Gotowe składniki

Pora na finał sałatki. Przełóż do dużej misy pokrojoną wątróbkę, pokrojone ogórki konserwowe, marchew z cebulką, pokrojone jajka. Dodaj posiekane orzechy i majonez. Dokładnie wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą (ja nie doprawiam). Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz