Kultowe ciastka Amerykany

Przez Izabela

Chyba każdy zna kultowe ciastka amerykany lub inaczej amoniaczki. Są to duże, maślane ciastka ze sporą ilością lukru. Wystarczy kilka podstawowych składników, niewiele pracy, 20 minut w piekarniku i można cieszyć się ich smakiem. Są idealne do niedzielnej kawy czy herbaty, można je również zabrać ze sobą wychodząc z domu, będą wówczas idealną przekąską. Kiedyś robiłam je bardzo często, a później z powodu trudności z zakupieniem amoniaku, przepis zakurzył się w starym zeszycie. Dzisiaj do niego wracam z ogromną radością i mam nadzieję, że przywołam wspomnienia o tych jakże smacznych ciasteczkach niejednej osobie. Upiekłam amerykany z połowy porcji ciasta i otrzymałam ich 15 sztuk. Podam również pełen przepis, z którego wychodzi 30 sztuk.

SKŁADNIKI:

Na 15 sztuk:
mleko – 1 szklanka
jajko – 3 mniejsze sztuki
amoniak – 2 kopiaste łyżeczki
mąka – 500 g
cukier – 1 szklanka
masło – 125 g (roztopione i ostudzone)
Na 30 sztuk:
mleko – 2 szklanki
jajko – 5 sztuk
amoniak – 4 kopiaste łyżeczki
mąka – 1 kg
cukier – 2 szklanki
masło – 250 g (roztopione i ostudzone)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od rozpuszczenia masła i przestudzenia go. Dodasz je do ciasta na końcu, lecz pamiętaj, że musi być wówczas zimne.

Teraz przejdź do ubicia jajek, mleka i amoniaku. Dodaj wszystko razem do misy i roztrzep na wysokich obrotach miksera.

Do jajek dodawaj stopniowo mąkę i cukier, przez cały czas ubijając mikserem. Kiedy masa będzie gładka, a wszystkie składniki połączone, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.

Przygotuj blaszkę, na której będziesz piec ciastka. Najlepiej sprawdzi się duża blacha z wyposażenia piekarnika. Ciastka w trakcie pieczenia będą znacznie rosły, więc nakładając ciasto, zachowaj duże odstępy.

Nakładaj po 2 łyżki ciasta na jedno ciastko. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 18-20 minut.

Po upieczeniu pozostaw amerykany na kratce kuchennej by odparował zapach amoniaku. Kiedy ciastka wystygną, polukruj je i gotowe. Smacznego!

You may also like

7 komentarzy

Bajka 24 lutego, 2020 - 8:26 pm

😍 ojej amerykany! Smak dziecinstwa. Sama robilam jako dziecko. Mam ochote na te pysznosci. Tyle ze wtedy byl dostep do amoniaku.
Co moznaby uzyc zamiast amoniaku, bo tu go nie dostane? 🤔 soda oczyszczona zda egzamin?
Pozdrawiam 🤗

Odpowiedź
Izabela 25 lutego, 2020 - 7:16 am

Amoniak jest tu zdecydowanie najlepszy, nigdy nie próbowałam go zastąpić. Myślę, że ewentualnie można spróbować połączenia sody i proszku do pieczenia. Sama soda zdominuje smak.

Odpowiedź
Bajka 28 lutego, 2020 - 5:37 pm

Super. Dziekuje za podpowiedz. Dzis wyprobowalam. Wzielam 2 lyzeczki proszku do pieczenia i pol lyzeczki sody. Uzylam mniej cukru. Ograniczam go jak moge 😉 Amerykany wyszly naprawde dobre, smakowaly wszystkim.
Wydaje mi sie ze z amoniakiem bylyby wyzsze “kopce”.
Napewno zagoszcza jeszcze raz u nas na stole 😋 Dziekuje za przepis!

Odpowiedź
Izabela 28 lutego, 2020 - 5:55 pm

To ja dziękuję za informację. Amoniak dość trudno kupić ia teraz już wiem, że ciacha wyjdą również i bez amoniaku. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magnolia 23 lutego, 2021 - 10:06 pm

Amerykany to również mój smak dzieciństwa..i obowiązkowy punkt wycieczki w trakcie pobytu w Toruniu (a niby Toruń to tylko pierniki!), bo nigdzie indziej ich nie jadłam. Aż się ciepło na sercu robi, może teraz uda mi się je upiec i kubki smakowe będą podkręcać wspomnienia..;) Czy po odparowaniu nadal pozostaje choć nutka tego charakterystycznego aromatu amoniaczkowego? W cukiernianych ciastkach był mocno wyczuwalny i na tym mi zależy.. 😉 Pozdrawiam!

Odpowiedź
Izabela 15 marca, 2021 - 8:27 pm

Tak, to ten najbardziej klasyczny przepis. Otrzymujemy prawdziwe Amerykany, takie jak dawniej.

Odpowiedź
Jolanta 7 marca, 2021 - 5:51 pm

Witam,ja amoniak w ubiegłym roku kupiłam w TESCO.

Odpowiedź

Zostaw komentarz