Domowe bułki pszenne

Przez Izabela

Bułki najbardziej smakują na śniadanie, chyba się ze mną zgodzisz? A domowe, własnoręcznie upieczone bułeczki to szczególnie wyjątkowy rarytas. Zapach domowego pieczywa z pewnością umili każdemu dzień. Bułki najlepiej smakują świeżo upieczone, jeszcze gorące, z masełkiem. Poniższy przepis krąży w internecie od kilku lat i tak do końca nie wiadomo czyjego jest autorstwa. Ja pierwszy raz spotkałam się z tą recepturą tutaj. Polecam szczerze wypróbowanie niniejszego przepisu i gwarantuję, że będziesz chętnie do niego wracać. Z podanych proporcji wychodzi 8-9 bułek, w zależności od ich wielkości. Ja zwykle piekę je wieczorem by kolejnego dnia zjeść z apetytem na śniadanie. Zawsze jednak jedną lub dwie sztuki zjadamy świeżo po wyjęciu z piekarnika, ponieważ naprawdę trudno im się oprzeć. Odsyłam Cię również tutaj po przepis na domowy, żółty ser, który idealnie pasuje do takich bułeczek.

SKŁADNIKI:

mąka – 500 g (najlepsza typ 650)
letnia woda – 140 ml
letnie mleko – 140 ml
cukier – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
oliwa lub olej lub masło – 40 g
świeże drożdże – 15 g lub suche drożdże 7,5 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania niezbędnych składników. Odmierz 140 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka i tyle samo ciepłej wody. Odlej nieco mleka, dodaj do niego cukier i rozpuść w nim świeże drożdże. Jeśli używasz drożdży instant, możesz pominąć ten krok. Do misy miksera wsyp 500 g mąki. Przygotuj pozostałe składniki.

Do mąki dodaj ciepłe mleko, mleko z cukrem i drożdżami, ciepłą wodę wymieszaną z solą i chwilę wyrabiaj ciasto. Następnie dodaj olej/roztopione masło i wyrabiaj ciasto przy pomocy robota około 10 minut. Jeśli nie używasz robota i wyrabiasz ciasto dłońmi, poświęć temu 15 minut, warto.

Wyrobione ciasto będzie plastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Przykryj je ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto podwoi swoją objętość.

Kiedy ciasto już wyrośnie, podziel je na równe części (na tyle, ile chcesz bułek) i uformuj dłońmi ich kształt. Nie przejmuj się jeśli nie będą idealnie okrągłe, one jeszcze urosną, a ponadto taki jest urok domowych wypieków.

Kiedy uformujesz bułeczki, ponownie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

Następnie tępą stroną noża zrób przedziałki w bułeczkach, oprusz je delikatnie mąką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz