Ciasto z rabarbarem, borówkami i kruszonką

Przez Izabela

Przedstawiam dzisiaj przepis na jedno z najłatwiejszych, a zarazem niezwykle smacznych ciast z rabarbarem i borówkami. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta, ułożyć na nim owoce, kruszonkę i upiec. Po upieczeniu możesz udekorować ciasto lukrem bądź oprószyć je cukrem pudrem. Ciasto dość długo zachowuje swoją świeżość, więc możesz przygotować je wcześniej. W naszym domu rzadko jednak pozostaje do kolejnego dnia. Aktualnie w pełni jest sezon na rabarbar, warto z tego korzystać.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
mleko – 3/4 szklanki
olej – 3/4 szklanki
cukier – 1 szklanka
cukier trzcinowy – pół szklanki
mąka – 3 i 3/4 szklanki
proszek do pieczenia – 2 i 1/4 łyżeczki
jaja – 3 sztuki
sok z połowy cytryny
KRUSZONKA:
masło – 100 g (pół kostki)
mąka – 1/5 szklanki
szczypta proszku do pieczenia
cukier trzcinowy – pół szklanki
LUKIER:
cukier puder – 1,5 szklanki
wrzątek – 3 łyżki
sok z cytryny – 2 łyżki
PONADTO:
świeży rabarbar – pęczek (lub wg uznania)
garść borówek (lub wg uznania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie, przy pomocy miksera lub robota połącz je dokładnie ze sobą. W ten sposób uzyskasz gęste ciasto.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja wykorzystałam formę z wyposażenia piekarnika by otrzymać większą ilość niższego ciasta. Możesz wykorzystać klasyczną formę do wypieków, wówczas ciasto będzie bardzo wysokie i może wymagać dłuższego czasu pieczenia. Owoce obierz, umyj i osusz. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż owoce na ciasto.

Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki dodaj do miski i dłońmi wyrabiaj kruche ciasto. Pokrusz je na owoce.

Z podanych proporcji wychodzi stosunkowo dużo kruszonki, idealnie na wielkość formy z wyposażenia piekarnika. Jeśli używasz mniejszej formy, zmniejsz proporcjonalnie ilość składników na kruszonkę.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez około 45 minut. Podaję orientacyjny czas pieczenia, który może różnić się od siebie w zależności od wielkości użytej formy lub indywidualnych właściwości piekarnika.

Kiedy ciasto nieco przestygnie, przygotuj lukier i polej nim ciasto. Możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Ciasto dość długo zachowuje świeżość. Smacznego!

You may also like

2 komentarze

Roma 18 maja, 2020 - 4:19 pm

Dzień dobry,

czy można dodać truskawki zamiast rabarbaru i borowek? 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
Izabela 19 maja, 2020 - 6:54 am

Oczywiście, można dodać ulubione owoce 😊

Odpowiedź

Zostaw komentarz