Chrupiące polędwiczki drobiowe w płatkach kukurydzianych

Przez Izabela

Polędwiczki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych, pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na obiad, kolację czy też przekąskę. Nie tylko dzieci, lecz również dorośli chętnie sięgają po te chrupiące, aczkolwiek soczyste smakołyki. Dzięki przyrządzaniu ich poprzez pieczenie, a nie smażenie w głębokim tłuszczu, takie polędwiczki są znacznie zdrowsze. Można je podawać z frytkami i ulubionym sosem bądź jako główne danie obiadowe. Sprawdzą się także jako element menu podczas spotkań rodzinnych. Najlepiej smakują świeżo upieczone, jeszcze gorące. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na nuggetsy drobiowe, znajdziesz go tutaj.

SKŁADNIKI:

polędwiczki drobiowe – 10 sztuk
płatki kukurydziane – 1,5 szklanki
sól
pieprz
mięta suszona – 1 łyżeczka
słodka papryka – 1 łyżeczka
jajko – 2 sztuki
mleko – 1 łyżka
mąka kukurydziana – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przypraw polędwiczki solą, pieprzem, miętą i słodką papryką.

Płatki kukurydziane pokrusz przy pomocy robota kuchennego, blendera lub ręcznie (np. wałkiem kuchennym).

W miseczce roztrzep dwa jajka. Dodaj do mięsa łyżkę mąki kukurydzianej i dokładnie wymieszaj.

Polędwiczki obtaczaj kolejno w jajku, a następnie w panierce z płatków kukurydzianych. Układaj na blaszce, na której będziesz je piec. Blaszkę wyłóż wcześniej folią aluminiową.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (funkcja termoobieg). Skrop mięso oliwą przed wstawieniem ich do piekarnika. Piecz 30 minut. Podawaj z ulubionymi warzywami, surówką, sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz