Chlebki pszenne

Przez Izabela

Jeśli szukasz idealnego przepisu na chrupiące pieczywo pszenne, miękkie i puszyste w środku, to jesteś we właściwym miejscu. Poniższy przepis na chlebek pszenny jest banalnie prosty. Ponadto do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilka składników, które z pewnością posiadasz w swojej kuchni. Z podanych proporcji otrzymasz dwa chlebki. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Nie klei się ono do rąk i nie wymaga podsypywania mąką. Ostrzegam, że te chlebki są uzależniające w smaku.

SKŁADNIKI:

ciepła woda – 1 szklanka
mąka – 3 szklanki + 1 łyżka
świeże drożdże – 20 g
cukier – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
olej – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W szklance ciepłej (nie gorącej!) wody rozpuść drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. W tym czasie do misy robota wsyp 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Dodaj do misy wodę z drożdżami i dokładnie wyrabiaj ciasto, do momentu kiedy przestanie kleić się do rąk i będzie elastyczne. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub chwilę dłużej.

W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość.

Wyjmij ciasto na stolnicę i uformuj dwa chlebki. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Nie klei się ono do rąk i nie wymaga podsypywania mąką. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

Po tym czasie zrób w chlebku kilka nacięć.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, funkcja termoobieg. Jeśli chcesz by chlebek miał chrupiącą skórkę, ułóż na dnie piekarnika naczynie z wodą. Dzięki temu, że w piekarniku będzie para, chlebek stanie się chrupiący. Piecz przez około 25 minut. W moim piekarniku wystarczyły 23 minuty. By sprawdzić czy chlebek jest już dobrze wypieczony, zastukaj w jego spód, powinien pojawić się głuchy dźwięk. Smacznego!

You may also like

10 komentarzy

Ewelina 20 kwietnia, 2020 - 4:43 pm

Super ☺️ chyba właśnie znalazłam przepis na mój pierwszy chleb. Jutro będzie robiony 😁 tylko brak robota, ja długo wyrabiać ciasto ręcznie?

Odpowiedź
Izabela 20 kwietnia, 2020 - 5:25 pm

Do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk 😊 Trzymam kciuki i czekam na opinię. Pozdrawiam

Odpowiedź
Ewelina 22 kwietnia, 2020 - 1:45 pm

Piekłam dzisiaj chleb, bardzo dobry 🙂 Tylko następnym razem chyba muszę zmniejszyć temperaturę bo po 20 minutach był już mocno przypieczony. Ale mimo to pyszny ☺️ dziękuję za przepis 😘

Odpowiedź
Izabela 23 kwietnia, 2020 - 6:14 pm

Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika. Ja zawsze kontroluję wszelkie wypieki i czasami trzeba je wyjąć troszkę wcześniej, czasami piec nieco dłużej. Trzymam kciuki by kolejnym razem było jeszcze lepiej. Pozdrawiam

Odpowiedź
Justyna 20 kwietnia, 2020 - 4:45 pm

Na pewno wypróbuje

Odpowiedź
Izabela 20 kwietnia, 2020 - 5:26 pm

Będzie mi bardzo miło. Czekam na opinię. Pozdrawiam

Odpowiedź
Karolina 29 kwietnia, 2020 - 7:55 am

Witam a ten chlebek pieczemy na blaszce bez przykrycia?

Odpowiedź
Izabela 30 kwietnia, 2020 - 5:56 am

Dokładnie tak. Piekę go na blaszce bez przykrycia. Pozdrawiam

Odpowiedź
Marta 21 kwietnia, 2020 - 9:21 pm

A jaka temperatura bez termoobiegu?

Odpowiedź
Izabela 22 kwietnia, 2020 - 6:50 am

Nie piekę bez termoobiegu, ale myślę, że 240 stopni lub 230 stopni z nieco dłuższym czasem pieczenia.

Odpowiedź

Zostaw komentarz