Błyskawiczne oponki serowe

Przez Izabela

Tłusty czwartek, raj dla pączkoholików coraz bliżej. Dlatego już teraz proponuję przepis na błyskawiczne oponki serowe. Zamiast oponek, z tego ciasta możesz przygotować mini pączki 🙂 Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, wyrobić ciasto i smażyć. Proste, prawda? Gwarantuję, że pokochasz te oponki nie tylko za ich cudowny smak, lecz również za ekspresowe wykonanie. Potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników i własne dłonie 🙂 A może szukasz przepisu na bajecznie pyszne pączki z piekarnika?

SKŁADNIKI:

twaróg – 1 kostka (250 g)
cukier puder – pół szklanki
jajko – 1 sztuka
mleko – 7 łyżek stołowych
olej – 7 łyżek stołowych
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki
mąka pszenna – 2 szklanki
cukier wanilinowy – 1 opakowanie 15 g
olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przeciśnięcia twarogu przez praskę (taką do ziemniaków). Jeśli jej nie posiadasz, spokojnie, damy radę 🙂 Użyj widelca.

Twaróg

Dodaj do twarogu jajko, mleko, olej, cukier puder, cukier waniinowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wyrabiaj dłońmi ciasto do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Ciasto nie klei się do rąk, co znacznie uprzyjemnia pracę.

Proponuję oprószyć stolnicę niewielką ilością mąki. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm, a następnie przejdź do etapu wykrawania oponek. Większe kółko wykroisz za pomocą foremki do ciastek, szerokiej szklanki czy słoika. Mniejsze kółeczko zrobisz za pomocą kieliszka ( to chyba najwygodniejszy sposób). Możesz również wykorzystać nakrętkę od butelki. Osobiście jednak tego nie polecam, ponieważ głębokość nakrętki może być mniejsza od szerokości ciasta.

W związku z tym, że oponki smażą się naprawdę szybko, warto poczekać z tym procesem do momentu wykrojenia wszystkich.

Oponki możesz smażyć na oleju roślinnym, smalcu czy plancie. Kiedyś tradycja nakazywała smażyć w smalcu. Ja osobiście zawsze wybieram olej. Smażę oponki na głębokiej patelni lub wysokim garnku o niewielkiej średnicy. Rozgrzej olej. By sprawdzić czy jego temperatura jest odpowiednia, możesz wrzucić wykrojone wcześniej małe kółeczka (z tego przepisu możesz wykonać świetne mini pączki). Jeśli ciasto w ciągu kilku sekund zrobi się brązowe, temperatura oleju jest zbyt wysoka.

By uniknąć przypalenia oponek, możesz do oleju dodać kawałek surowego, obranego ziemniaka.

Smaż oponki z każdej strony przez kilkanaście sekund. Po wyjęciu ich z oleju, ułóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Smacznego!

You may also like

5 komentarzy

Paulina 4 lutego, 2021 - 3:11 pm

Ile sztuk ok. wychodzi z jednej porcji?

Odpowiedź
Izabela 4 lutego, 2021 - 3:49 pm

Kilkanaście sztuk, do dwudziestu

Odpowiedź
Jadwiga 5 lutego, 2021 - 11:36 am

Smaczne pomysłowe i niedrogie są Pani przepisy. Napewno będę do nich często zaglądać. Pozdrawiam Jadwiga

Odpowiedź
Izabela 5 lutego, 2021 - 7:22 pm

Będzie mi bardzo miło. Pozdrawiam również

Odpowiedź
Ola 12 lutego, 2021 - 12:40 pm

Pączusie z tego ciasta wyszły przepyszne!! Przepis łatwy, raz, dwa miałam gotowe pączki. Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu… 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz